Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land søndag 10.12.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø øker skredfaren. Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Skred kan gå naturlig.

Skredfarevurdering

OPPDATERT VARSEL, 10.12 kl. 10: Kraftig vind og bygevær vil bygge opp fokksnøflak i nord- og vestvendte heng. Mens været står på, kan skred gå naturlig.

Det ligger ligger flere svake lag av kantkorn nede i snødekket. Hvis belastning av nysnøen blir stor, kan skred utløses på vedvarende svakt lag og de kan da eventuelt bli store (str 3).

I løpet av søndag passerer et lavtrykk med sitt lavtrykksenter over Spitsbergen. Det gjør at det er store usikkerheter i vindretning, vindstyrke og fremfor alt nedbørmengder.

Det forventes å komme 15-20 cm snø, lokalt 25-30 cm kommende døgn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. desember 2023

Det ligger 10-20 cm nysnø på snøoverflaten. Under nysnøen, i nord- og østvendte heng, er snøen vindpakket og hard. I sør- og vestvendte heng er snøen myk vindpakket eller har tørr løssnø.

Det generelt mest snø øst i regionen og i høyden.

Det ligger flere lag av kantkornet snø rundt skarelag høyt i snødekket. Det går lett til brudd på disse lagene men bruddene er noe ujevne. Det ligger begerkrystaller ved bakken.


Lørdag har det blitt observert drønn i snødekket på Trollsteinen, ca 700 moh. De siste dagene har det kommet ca 10 cm snø på de meteorologiske værstasjonene Adventdalen (15 moh) og Reindalspasset (181 moh).

Fjellvær

Lørdag 9. desember 2023

4-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra vest. -11 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Søndag 10. desember 2023

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra øst om kvelden. -15 °C til -8 °C på 700 moh. Skyet. Det passerer et lavtrykk. Vindretning, vindstyrke og nedbørmengder er usikkert.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS